deconstainless.se

läs mer här

Även vuxna väljer att skaffa tandställning

Det är inte längre bara barn och tonåringar som reglerar sina tänder. Allt fler vuxna väljer av estetiska men också medicinska skäl att skaffa tandställning. Idag finns det även osynliga tandställningar som fästs på insidan av tänderna. Det brukar kosta lite mer att ha ha en osynlig tandställning men ibland kan det kännas viktigt att den inte syns.

Tandställning är fortfarande vanligast hos barn och då på grund av olika bettfel eller att tänderna är sneda. Även hos barn förekommer tandställning av rent kosmetiska skäl då det är viktigt att man är nöjd med sina tänder och vågar le.

 

Ett bettfel kan göra det svårt att tugga

Har man ett underbett står tänderna i underkäken ut en bit framför tänderna i överkäken. Detta kan göra att det blir svårt att tugga eller bita ihop. Vid ett överbett är det i stället tänderna i överkäken som står ut framför underkäkens tänder. Då är risken större att tänderna skadas, speciellt om man idrottar mycket.

Det finns också något som kallas för öppet bett, och även det kan leda till problem med att tugga och äta. Har man ett djupt bett kan överkäken skava på gommen och i värsta fall kan detta leda till att man får sår då man tuggar.

 

 

Välj en klinik specialiserad på tandreglering

Hos barn är det oftast den ordinarie tandläkaren som upptäcker om patienten behöver tandställning. Oftast sker detta när barnet tappar sina mjölktänder och börjar få fasta tänder. Är man vuxen och funderar på att reglera sina tänder ska man istället vända sig till en klinik specialiserad på detta.

Som vuxen får man själv finansiera behandlingen om den sker av rent kosmetiska skäl. I andra fall gäller högkostnadsskyddet, men man måste ändå själv betala en stor del av summan. De flesta tandläkare specialiserade på tandreglering kan även hjälpa till med finansiering. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *