deconstainless.se

läs mer här

Kablar, antenner och bredband

Ibland skämtar vi om hur de första modemen lät. Det rådde ingen tvekan om att någon var uppkopplad och använde internet. Ljudet hördes i hela huset. Idag förväntar de flesta sig att en trådlös och ljudlös uppkoppling ska vara tillgänglig. Överallt och hela tiden. Spelar ingen roll om du sitter på ett kafé, slappar hemma i soffan eller är på jobbet. Nu är det nästan så att vårt beroende av fungerande wi-fi är skrämmande stort. Är du ansvarig för nätverket på din arbetsplats eller för ett fastighetsnät där du bor, kan det ibland kännas tungt.

 

Leverans direkt

Under 2000-talet har vi fått appar för att ta oss runt, få mat hemkörd, kolla hälsan och vädret. Vi har även sociala kanaler där vi kan dela det mesta med kända och okända mottagare. Dessutom har bibliotek, museér och karttjänster öppnat världen och gjort den tillgänglig på ett helt nytt sätt. Det sägs att tjänsterna är vanebildande och att hjärnans belöningssystem gillar att vi sänder ut foton, känslor och lever vårt liv, live inför en stor publik. Ibland känns det skrämmande och somliga frågar sig om det över huvud taget är möjligt att vara privat längre. Men det är rätt omöjligt att backa nu. Det alla kan göra är att lära sig hur vi använder nätet på ett säkert sätt.

 

 

Säkerhet och underhåll 

Bakom alla fiffiga tjänster och tjusiga foton finns teknik. De flesta funderar inte så mycket hur det går till när kablarna läggs i marken eller satelliterna sänder signalerna vidare. Har du funderingar på om allt är som det ska, kontakta den IT-ansvarige där du bor eller tillbringar dina dagar. Där kan du få goda, generella råd om hur du ska göra med lösenord och annat du själv kan påverka. Men detaljerna om näten, hur tekniken anpassas för behoven, de svaren hittar du hos dem som jobbar med detta dagligen.