deconstainless.se

läs mer här

Tänk utanför boxen i charken

Vanligtvis går man runt på ungefär tio stycken maträtter i vardagen, för att till helgen möjligtvis göra något annorlunda. Men hur ofta går man verkligen utanför boxen och testar tillaga något man aldrig tidigare gjort, med råvaror man aldrig tidigare använt? Inte så ofta förmodligen, vilket är synd. I charkdisken finns nämligen mängder av kött och chark som inte går att finna i en vanlig livsmedelsbutik. Ett bra första steg för att bryta vardagens ibland lite gråa tillvaro är att besöka en charkdisk och välja ut något som man annars aldrig skulle lagat. Det behöver inte kosta mer än vad det vanligtvis gör.

 

Smart för plånboken

Vanligtvis går man till en charkdisk för att lyxa till det. Det kanske nyligen varit löning och budgeten är lite högre. Vilket leder till att man köper en fin entrecote eller lite finare köttfärs. Men vad många inte tänker på är att en chark också kan användas i motsatt syfte. Vissa styckdelar i charken kan nämligen fås till ett förmånligt pris. Har man riktigt tur kan man får en svinnlåda – en låda med svinn från när köttbitarna putsats. De billigare delarna är sådant som vanligtvis inte äts av den vanliga konsumenten, som hjärta, hjärna eller lever – styckdelar som i vissa andra kulturer anses vara lyxiga.

 

Få personlig hjälp

Det handlar om att bryta sina förutfattade meningar om charkdisken, att sluta undvika den i tron om att man ändå inte har råd. En annan stor fördel med att besöka en kött- och charkdisk är att man kan få personlig hjälp. Är man osäker på vad man ska laga för mat och behöver inspiration kan man alltid fråga någon i personalen om vilket kött de rekommenderar för tillfället. Man kan till och med fråga vad som är mest prisvärt – i charkdisken jobbar proffs på kött och chark.