deconstainless.se

läs mer här

Vägen till det första boendet

Minns du när du flyttade hemifrån för första gången? När du lämnade pojk- eller flickrummet för att äntligen få bo i din egen lya? Det är en stor stund för de flesta av oss. Både spännande och småläskig. För nu sattes man verkligen på prov.

Nu var det nämligen du själv som skulle stå för matlagning, städning och tvätt. Du skulle ha koll på allt som ska betalas och tusen fler saker som har med boende att göra. Naturligtvis så fanns familjen där för att hjälpa dig, men på det stor hela var ansvaret upp till dig själv. 

Idag har det tyvärr blivit allt mindre vanligt att unga faktiskt tar detta steg. Långa bostadsköer och rusande bostadspriser innebär att det är svårt att flytta hemifrån.
Det känns ju nästan som fantasier idag men det fanns en tid då det räckte med att bo hemma ett år och jobba för att ha råd med att köpa en egen bostad. Alltså täcka hela summan. I varje fall i en medelstor svensk stad. 
Idag är det svårt att ens få ihop handpenningen under samma tid. 

Priserna är såklart dyrast i huvudstaden. Hur mycket byggbolag i Stockholm kämpar på så är det ändå tufft för unga att ha råd med att köpa eller hyra sitt första hem. Attraktionskraften är helt enkelt för stor.

Som tur är så fortsätter byggbolag som Vera & Sixten att producera nya fastigheter vilket ändå skapar möjligheter för nya förmågor på bostadsmarknaden. Det är bara att hålla tummarna för att fler i framtiden ska kunna flytta till eget boende när de känner att det är dags.

Tills den dagen äntligen kommer så kan man alltid öva på detta med att bo hemma. Framför allt matlagning. Annars är det lätt hänt att det blir samma mat varje dag: Havregrynsgröt till frukost, omelett till lunch och… ja det blir omelett till middag med.