Att tänka på före och efter en hårtransplantation

15 april 2020
jonas olsson
Att tänka på före och efter en hårtransplantation

Att tappa hår är för de flesta förknippat med ångest, framförallt om man inte trivs i att vara helrakad på huvudet. För många känns en hårtransplantation som ett stort kliv att ta, men faktum är att det blir allt vanligare. Detta på grund av att det nu är smidigare än någonsin att genomföra. Men också på grund av att teknologin utvecklats och det slutgiltiga resultatet idag är bättre än vad det tidigare var. Alla har olika förutsättningar inför en hårtransplantation och slutresultaten varierar på grund av diverse anledningar. Därför måste man först och främst se över just sina egna förutsättningar.

 

Är du lämpad för en hårtransplantation?

Det som i huvudsak påverkar resultatet av en hårtransplantation är hur mycket hår som finns att transplantera, det vill säga hur mycket hår som finns i nacke och på sidorna av huvudet. Alla personer har olika förutsättningar, men för i princip alla är det möjligt att genomföra en hårtransplantation. Det första man bör göra, om man går i tankebanorna för ett ingrepp, är att boka en konsultationsträff med en expert på en klinik. Då får man genast svar på vilka resultat man kan förvänta av ingreppet och ett beslut blir enklare att ta.

 

 

Ingreppet och eftervård

Den senaste och idag vanligaste metoden man använder vid hårtransplantation kallas för FUE-metoden. Denna metod har kommit att nästan helt ersätta den tidigare FUT-metoden. Eftersom den i nästan alla fall är bättre och inte efterlämnar några ärr. Vid FUE-metoden så tar man hårsäckar från sidan-och bakhuvudet och planterar dem där hår saknas. Ingreppet går oftast väldigt smidigt. Efter ingreppet kan dock området där transplantationen gjorts vara känsligt och bör därför skyddas mot solen. Efter ingreppet kommer håren i början att falla ut för att sedan, två till tre månader efteråt, växa ut igen – då oftast med mer volym och tjocklek än tidigare.

Fler nyheter