Därför borde virussanering vara rutin i vardagen

08 februari 2022
jonas olsson

editorial

Det finns en populär “gif” med Sheldon Cooper från The Big Bang Theory som du säkert känner till. Den när han drar tröjan över mun och ansikte och sprutar med något slags virussanerande medel ut i luften. Sheldon gillar när det är rent och fritt från bakterier och virus, det är en sak som är säker.

Men man behöver naturligtvis inte vara i Sheldons kläder för att föredra en ren och sanitär omgivning. I alla fall inte om alternativet är att drabbas av ett elakt virus för att det inte hållits rent tidigare. Det är ju också faktiskt därför som virussanering ska ske. För att undvika att föra eventuell smitta vidare.

Ibland kan man bära på smitta utan att veta om det. Men om du faktiskt känner till att du har exempelvis influensa eller vinterkräksjukan är det naturligtvis ännu viktigare att sanera efter att du varit på toaletten. Då är det inte längre bara en försiktighetsåtgärd utan en konkret åtgärd mot smittspridning.

 

virussanering

 

Ett sätt att minska smittspridning

Toaletter är bara ett exempel på sådant som kan behöva saneras från virus. Men alla andra ytor och objekt som kommer i kontakt med människor är egentligen också föremål som måste saneras. Extra noga är det förstås till exempel på sjukhus eller vårdcentraler.

Om en läkare har undersökt en sjuk patient med ett stetoskop kan hen ju inte använda samma stetoskop till nästa patient utan att rengöra det först. Precis som med britsen där patienten har suttit. Då krävs det alkoholbaserade och sanitära medel eller någonting annat i den kategorin.

Tillsammans kan vi faktiskt göra en hel del för att minska spridning av sjukdomar på det här sättet. Virussanering är hygieniskt och utgår från människors hälsa. Hade alla tänkt lite mer på det här i vardagen även före 2020 hade det kanske gått att undvika en lång och förödande pandemi.

Fler nyheter