Får det vara en kopp kaffe?

17 april 2020
william eriksson
Får det vara en kopp kaffe?

Av alla länder i världen, är Sverige faktiskt tvåa på mängden kaffe som dricks. Vi sörplar i oss så mycket som 9 kilo kaffe per person varje år – det blir drygt 3 koppar om dagen, varje dag. Styrkan på kaffet varierar förstås mellan individer – det Johan kallar kaffeblask är perfekt för Petter, som stirrar misstänksamt på Johans svarta dryck – är det kaffe eller tjära i den? Det är bara början på diskussionen – ska det vara mjölk i eller inte? Och hur mycket? Då tycker både Johan och Petter att Karin kan kalla sin dryck för det hon vill, men kaffe är det inte – ljusbrun som den är av all mjölk hon hällt i. 

 

Karin har en homogenisator hemma

Om du tillhör Karins kategori, dvs du tycker inte alls att det är en synd att hälla mjölk eller grädde i kaffet utan snarare tvärtom, kanske du undrar vad homogenisatorn har med saken att göra. Sådana apparater hör väl till på labbet i stället för i köket? Det tankesättet har revolutionerats allt eftersom vi blir mer kräsna med vårt kaffe. Har det hänt dig att du försökt göra iced coffee för att ta med på kontoret någon gång? Då har du säkert också sett den lilla randen av beläggning som formas på ytan efter en stund. Den randen är inte populär.

 

 

Apparaten som löser problemet

Kort sagt finns en homogenisator till för att undvika beläggningsranden och fixa den goda krämiga konsistensen i mat och drycker. Apparaten gör att fettglobulerna i drycken slås sönder och blandas med resten av drycken – homogeniserar den, eller gör den enhetlig, som det ordagrant betyder. Nu finns det handhållna homogenisatorer som du som vill ha en perfekt kopp kaffe varje gång kan ha i lådan i köket. Du förtjänar faktiskt att dricka ditt kaffe precis som du vill, gång på gång!

Fler nyheter