deconstainless.se

läs mer här

Handskar – en riktigt bra uppfinning

Människans hjärna och hennes två händer är bra samarbetspartners. Riktigt, riktigt bra till och med. Man kan säga att de två tillsammans, är anledningen till människans alla otaliga uppfinningar. Hjärnan tänker och händerna utför. Ett alldeles ypperligt teamwork.

Som en uppfinning till sig själv föddes så idén om handskar. Att med hjälp av handskar, eller vantar för den delen, skydda en viktig del av uppfinningsmaskineriet är ju genialt. Men behöver händerna verkligen skyddas?

 

Anledningar till skydd

Jo, det finns många situationer när händerna behöver ett bra skydd. Den anledningen som de flesta nog kommer på först har med kyla att göra. Man vill ju inte behöva frysa om händerna, eller hur? Om händerna blir nedkylda blir de stela och man får svårare att röra och använda dem. Detta är inte bra när händerna skall utföra hjärnans stordåd.

Kyla är alltså ett bra skäl att använda handskar. Det är dock inte den enda anledningen till varför ett par handskar kan vara bra att ha. Nej, de kan ju även användas för att skydda mot skador vid hårt arbete exempelvis. Det kan handla om snickeri, byggarbete, hantering av glas med mera. Man vill då inte få stickor i fingrarna eller skära sig på vassa glaskanter.

 

 

Ännu fler goda skäl

Ibland kanske man även vill skydda själva materialet från händerna. Pysslar man med arkeologi, eller jobbar med gamla och antika föremål på ett museum, vill man inte lämna fettfläckar eller fingeravtryck efter sig.

Inte att glömma är handskar som används inom vården och på sjukhus. Detta för att skydda de handskbärande sköterskorna och läkarna från eventuell smitta, men även för att skydda patienterna. Under exempelvis en operation är det otroligt viktigt att allt är sterilt och då är handskar en självklar del av munderingen för vårdpersonalen.

Som sagt, handskar är en riktigt, riktigt bra uppfinning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *