Liva upp festen med livemusik
Oavsett om det är ett bröllop eller 50-årskalas, blir alla fester bättre med lite hederlig livemusik. Det finns många alternativ att välja mellan – allt ifrån enmansband till mindre orkestrar – alla med olika för- och nackdelar. För en traditionell stämning till vettigt pris är det bästa alternativet att anlita en ensam trubadur, som spelar ett instrument och sjunger. När det gäller vilket instrument man bör välja är dragspelet ett mycket bra alternativ. Dragspelets karaktäristiska klang fyller lätt rummet och dragspelet är ett av de få instrument som fungerar lika bra ensamt som del av ett större band. Det är därför som det håller på att bli allt mer trendigt att anställa folk som spelar dragspel i Stockholm.
Dragspelets ursprung
Dragspelet kommer från Tyskland, där det uppfanns på 1820-talet. Instrumentet kom till Sverige på 1860-talet, men slog inte igenom förens på 1920-talet. När det väl kom igång blev instrumentet dock snart känt som ‘folkets instrument’, och trots motstånd från kultureliten fortsatte dragspelets popularitet att växa. Den nådde sin topp på 30- och 40- talet, men under 50-talet började den sjunka – elgitarren och rockmusiken hade kommit in på marknaden, och dragspelet var inte längre det enda instrument som lätt var tillgängligt för allmänheten.
Folkets instrument – då och nu
Då dess popularitet kraftigt har minskat under de senaste decennierna är det lätt att få för sig att dragspel endast lämpar sig för äldre musik, men det kunde ligga längre från sanningen. Allt från 1930-talets visor till nutidens radiolåtar går att anpassa till en trevlig dragspelsmelodi. Dragspelet är särskilt bra för högljudda låtar med glatt tempo, och lämpar sig lika bra till allsång som till dansmusik. Det var ingen slump att dragspelet en gång ansågs vara det essentiella folkinstrumentet i Sverige – allt kan spelas på det, för alla målgrupper och för alla situationer.