deconstainless.se

läs mer här

Sjukförsäkring är trygghet

Långtidssjukskrivning är ju inget man planerar för eller ser fram emot. Men det kan ändå inträffa. Det innebär att man får viss ersättning från Försäkringskassan men inte lika mycket som den vanliga lönen. För att det inte ska drabba för hårt så går arbetsgivaren till en början in och betalar en del.

Efter 90 dagar upphör dock arbetsgivarens ansvar att bidra. Ansvarsfulla arbetsgivare med kollektivavtal har därför betalat in en premie till afaforsakring.se för en sjukförsäkringFörsäkringen gör att man fortsätter få samma ersättning som den arbetsgivaren stod för. 

 

 

Men det är man själv som ansöker om ersättningen

Sjukförsäkringen börjar gälla efter den 90:e dagen som man varit sjuk eller oförmögen att arbeta. En extra trygghet finns också i att om Försäkringskassan efter 180 dagar anser att man kan gå tillbaka till arbetet, men man inte kan det, så gäller försäkringen. Förutsättningen är att man varit anställd i 90 dagar och att man har rätt till ersättning från Försäkringskassan.

Det finns ännu en trygghet med försäkringen som man kanske inte alls tänkt på. När man ansöker om sin sjukförsäkring kollar man på afaforsakring.se om man har rätt att få avgiften till tjänstepensionen betalad också. Det är ju så att är man sjukskriven eller av någon annan anledning får ersättning från Försäkringskassan så betalas det inte in till tjänstepension. Detta är ju viktigt för framtiden. 

Det är inte svårt att göra en ansökan om sjukförsäkringen och man får förmodligen veta från sin chef att den finns och hur man ska ansöka. Ansökan görs på nätet och om man går in på  afaforsakring.se finns all information man behöver.

Det är bra att ha all dokumentation framme när man ska göra sin ansökan och om man behöver hjälp så kan man kontakta företaget eller sitt fackliga ombud för att få stöd med det. Det ska vara lätt att ansöka.