Väldigt tacksam för akut tandvård

24 november 2022
Staffan Ehrlin

editorial

Väldigt tacksam för akut tandvård

För ett par veckor sedan cyklade jag som vanligt till jobbet på morgonen. Duktig som jag är hade jag hjälmen på men det hjälpt inte. Vägen var sandad och när en bil körde ut rakt framför mig gled cykeln undan och jag ramlade. Jag vet inte hur det gick till, men plötsligt var jag på marken med hela ansiktet i blod. Och min ena framtand…den var bara borta!

När man slår ut en tand ska man genast söka akut tandvård, lyckligtvis befann jag mig på Odenplan och där visste jag att det fanns mottagningar som utförde akut tandvård. Ibland kan det räcka med att tanden är rengjord och sedan fäst med en speciell bandage. Men oftast måste tanden lagas eller bytas ut helt.

Min tandläkare sa till mig att jag hade tur, för det kunde ha varit mycket värre om tanden hade gått sönder. Istället tog han en avgjutning av min mun och skapade en konstgjord ersättning för den saknade tanden.

Akuttandvård odenplan

In kommer en protes

Att göra proteser är en ganska enkel process, men det är viktigt att den görs av ett proffs. Det första steget är att ta ett avtryck av patientens mun. Detta används för att göra en form som proteserna kommer att baseras på patienten. Proteserna tillverkas sedan så att de passar perfekt till formen. De tillverkas vanligtvis av en typ av plast, även om vissa väljer att få dem gjorda av porslin. När proteserna är färdiga monteras de i patientens mun och justeras tills de är bekväma.

Nu har jag fått tillbaka mitt leende och det är precis som förut förutom en liten skillnad i färg. Det fina är att jag nu vet att jag ska vara försiktigare när jag cyklar! Tack och lov för akut tandvård. Om det inte hade varit för dem hade jag inte kunnat visa mitt vackra leende efter olyckan. Hjältarna som hjälpte mig hittar du här: https://www.tandlakare-adenjangenstal.se/behandlingar.

Fler nyheter