Psykiatriker i Stockholm förr och nu

18 juni 2022
william eriksson

editorial

Psykologins förflutna är en brokig historia. Det förekom en hel del tvivelaktiga behandlingsmetoder. Man låste in personer med psykiska besvär på livstid. Ibland led intagna människor av andra sjukdomar än mentala. Det förvärrade saken.

Som tur är har tiderna förändrats. Något som gett psykiatrin ett uppsving är att det är ett eget medicinskt område. Det finns regelrätta psykologi-utbildningar. Och ett par extra läsår på läkarutbildningen ger legitimation för att jobba som psykiatriker. Således går det framåt men det är såklart långt kvar för optimalt resultat.

 

Alla vill må bra

Om du bor i en storstad kanske det är lätt att du drar dig undan när du mår dåligt. Risken för depression ökar när du isolerar dig. Men det är lättare än du tror att hitta en psykiatriker i Stockholm. Förutom att du kan fråga runt så kan du förstås leta på sociala medier. En bra idé är att kolla omdömen och recensioner.

Alla vill må bra. När man känner att livet börjat bli tyngre än vanligt är det alltså inte ovanligt att söka professionell hjälp. Du kan vara övertygad om att ingen kommer spärra in dig på mentalsjukhus eller lobotomera dig, såvida du själv inte har några planer på det förstås.

 

psykiatriker

 

Byt om det inte passar

Dagens psykologer och psykiatriker har gedigen kompetens. Men detta betyder inte att du känner att du kan prata med dem. De kan ha hur många akademiska poäng som helst men ändå inte förstå dig. Om du inte klickar med första bästa så byt. Funkar det inte med nästa heller så byt. Pröva dig fram.

Du har all rätt i världen att välja en samtalsterapeut som passar dig. Det är inte personen bakom skrivbordet som ska känna sig bekväm, det är du. En gammal filosof sa typ att den största vinsten man kan få är att bli vän med sig själv.

Fler nyheter